Мазалат

Как да подберем работно облекло за детско заведение?

Детските градини и ясли са места, където, поне за част от персонала, специфично работно облекло не се изисква – учителите обикновено носят цивилни дрехи, съобразени с динамиката на ежедневието и спецификите на работата. По-често, особено в държавните детски заведения, със специфични дрехи са готвачите, персонала по почистването и хората, които помагат в грижата за децата.

Работното облекло в детското заведение е добра идея, независимо от длъжността.

Причините тук са много – от една страна, работата с деца е подчинена на редица хигиенни изисквания, които се спазват най-добре именно чрез закупуване на специализирано работно облекло с определени параметри. От друга, грижата, особено за най-малките, е съпътствана с много петна по дрехите. На трето място, специфичното работно облекло увеличава разпознаваемостта на хората, които се занимават с малчуганите.

Различните работни дрехи за различните длъжности са задължителни.

За децата, особено по-малките, често е трудно да се почувстват сигурни извън дома. Ето защо те трябва да могат да разпознават лесно хората, които се грижат за тях – най-добре е за отделните длъжности да се предвидят дрехи с различни цветове така, че малчуганите да могат да различат без да се замислят “леличката” от готвачката или хигиенистката.

Кройките и материите са важни.

Работата с деца е много динамична – ето защо свободните кройки и естествените, дишащи материи в работното облекло за детските заведения са задължителни. Наред с това, хигиенните изисквания за детските ясли и градини, а и интензивното цапане, предполагат работните дрехи, подобно на медицинските, да се перат често и на високи температури. Това налага закупуването на поне 3 комплекта униформи на човек, от издръжлива материя.

Дизайнът не бива да се пренебрегва.

Малките деца се притесняват от дрехи, които са твърде подобни на тези, които виждат в лекарския кабинет – ето защо е много добра идея работното облекло в яслата и градината да е с весели щампи и картинки така, че малчуганите да не се стресират, прекарвайки цял ден с хора, които им приличат на доктори и сестри. “Болничното” зелено и синьо и бялото е добре да бъдат избягвани и на тяхно място да се използват по-млечни нюанси, розово, прасковено и други приятни, предразполагащи цветове.

Да брандираме ли  работното облекло за детски заведения?

Тук вече става дума за послание към родителите – брандирането и изписването на името на служителя заедно с неговата длъжност говори за сериозно отношение както към работата, така и към всички вътрешни и външни публики. За съжаление, все още много малко детски заведения си дават сметка за това и, ако някой реши да брандира, то това обикновено са частните образователни институции. Колкото повече директори обаче се замислят над посланията зад брандирането, толкова по-голяма е вероятността практиката да се наложи и в България.

Удобните работни обувки са задължителни.

Работните обувки за детските заведения е добре да бъдат леки, дишащи, ортопедични. Често се предпочитат чехлите тип “сабо”, но, ако сградата е на няколко етажа, по-добре е обувката да бъде затворена и да осигурява опора на глезена, за да се избегнат произшествия.

Изборът на работно облекло за детски заведения е отговорна задача, но, с правилния партньор, не е задължително тя да е сложна – доверете се на Mazalat!