5 стъпки в избора на зимно работно облекло

Подходящото работно облекло е необходимост във всеки сезон, независимо от сферата на дейност. Ниските температури през зимата затрудняват продуктивността, което можете да бъде променено с избора на достатъчно комфортно работно облекло. Богатото разнообразие на пазара, комбинирано със спецификата на работната Ви дейност могат да направят тази задача по-трудна от очакваното. Все пак, ако следвате тези 5 стъпки в избора си на зимно работно облекло е сигурно, че ще си осигурите топлина, свобода при движение, комфорт и в крайна сметка – пълноценно свършена работа.

1. Помислете за своята професия

За да изберете правилното работно облекло е нужно на първо място да вземете предвид естеството на своята професия. Помислете върху ежедневните си дейности – каква е степента на физическо натоварване, на открито или закрито работите, предимно статично ли преминава работния ден или работата Ви предполага много движение.

Ако работата Ви е предимно на открито, тогава изцяло зависите от времето и е необходимо да изберете зимно работно облекло, което да Ви осигурява комфорт при дъжд, сняг или вятър – тоест ватирано, ветроустойчиво и непромокаемо.

Изключително важно е да не пропускате светлоотразителната защита при избора на работно облекло – това важи за всеки сезон, но зимата видимостта е по-затруднена от налични мъгли и снеговалежи, което може да Ви направи незабележими и през деня, което застрашава Вашата безопасност.

Ако работата Ви изисква често навеждане, най-добре да изберете полугащеризон, който винаги ще предпазва областта на кръста.
Ако работите на закрито, но предимно стационарно – например в завод или зад каса, изберете ватиран елек, който ще Ви осигури умерена топлина и повече свобода на движение в ръцете.
Работата в склад или кухня са с висока динамика в движението, затова изберете по-леко работно облекло, което не Ви ограничава – наример от софтшел материя.

2. Обърнете внимание на обувките

Всеизвестен факт е, че зимата най-често настинките започват от областта на краката. За да избегнем това и да ни бъде комфортно по време на работа, трябва внимателно да подберем обувките, част от нашето работно облекло. На първо място трябва да са удобни, за предпочитане с ергономична подметка, да не са твърде тежки, за да не ни изморяват допълнително и разбира се – да са топли. През зимата са подходящи ватираните обувки с височина над глезена от непромокаема или кожена материя. В случай, че работата го налага, добре е да са допълнително подсигурени с бомбе и придружени от сертификат за защита. Не забравяйте, че ще носите обувките с плътен чорап и съобразете номера с това, за да не се окаже, че Ви стягат в хода на работа. Ако работата Ви налага носенето на гумени ботуши, изберете такива с подплата и допълнително ватиране, за да си осигурите достатъчно топлина.

3. Изберете облекло на пластове

Обличането на няколко слоя дрехи е отлично решение за зимните дни и чудесна стратегия, която ще Ви осигури комфорт по време на работа. През зимата тялото ни е подложено на големи температурни амплитуди, тъй като времето е променливо и често редуваме климатизирани помещения вътре с минусови градуси навън. С работно облекло на няколко пласта ще бъдете подготвени за всяка ситуация и ще получите комфорт през целия ден. Започнете с тънка памучна фланелка, върху нея сложете полар или текстилен суитчър с цип, най-отгоре завършете с ватирано яке, непромокаем софтшел или елек. Тези слоеве ще Ви помогнат да се чувствате комфортно във всяка обстановка – навън, вътре или в автомобила, просто съблечете или облечете някоя от дрехите.

4. Добавете шапка и ръкавици

Обърнете внимание не само на топлото работно облекло, но и на аксесоарите, съпътстващи този сезон. В комплекта зимно работно облекло задължително трябва да присъстват шапка и ръкавици, за да се предпазите от студените ветрове и ниски температури. Ръкавиците подберете спрямо работата си – с професионална защита или стандартни. За шапката има много варианти – с наушници, от полар или плетиво, а може да я замените и с лента. Тъй като шалът често пречи, не е стандартна част от зимното работно облекло, но е важно да пазим гърлото си от настинка и добър вариант за това е ватираната висока яка с цип.

5. Не забравяйте чорапите

Вероятно най-пренебрегваната част от зимното работно облекло са чорапите, а тяхната роля за комфорта по време на работа е ключова. Изберете ватирани чорапи с височина над тази на обувката, за да не се изхлузват непрекъснато. Съобразете чорапите с обувките – ако обувките са с дебела подплата, по-тънки чорапи ще са по-добър избор и не на последно място – подберете количеството еластан спрямо динамиката в движенията си.

Не отлагайте избора на зимно работно облекло за последния момент, за да не бъдете неприятно изненадани от резкия спад в температурите. Изберете удобно и качествено работно облекло още днес, за да си подарите комфорт и по-висока продуктивност.