Мазалат

Предизвикателства пред избора на работно облекло през лятото и как да ги преодолеем

Лятото е сезон, през който високите температури и атмосферата като цяло – по-ведра и жизнерадостна, с повече хора в отпуск – естествено води до неглижиране на голяма част от правилата на обличане и общуване на работното място. Докато в някои компании строгият дрескод не е толкова стриктен по това време на годината, другаде, където спецификите на работа предполагат известна опасност за живота и здравето или просто изискват от работниците и служителите да бъдат по-внимателни, компромиси с работното облекло са практически недопустими.Несъобразеното с високите температури работно облекло повишава опасността от топлинен удар

Особено когато професията е свързана с работа на открито и не позволява по-леки дрехи и обувки, изборът на лятно работно облекло трябва да е съобразен с горещините. Заложете на максимално леки, дишащи материи, особено когато е необходимо изолиране и тялото трябва да е плътно покрито. Не забравяйте да вземете допълнителни мерки като раздаване на вода и инструктаж за изпълняване на задълженията на сянка, по възможност не в най-горещата част на деня.

Не забравяйте да предвидите и връхна дреха за работниците и служителите.

Това е съвет към хората, които осигуряват лятно работно облекло за служители, които се трудят в закрити помещения, при непрекъснато работещи климатични инсталации.

Често разликата в температурата в сградите, представляващи сами по себе си затворена среда, и навън е почти 20 градуса. Особено когато служителите в тези помещения прекарват повече време пред компютъра, без да се движат, и/или се намират близо до климатици и въздуховоди, простудите са често срещано явление. За да съхраните доброто здраве на тези хора, предвидете сако, яке или суичър с дълъг ръкав от естествена, дишаща материя.

Обърнете внимание и на обувките

Лятото предразполага към носене на по-леки, отворени обувки. Спрямо сферата на дейност и естеството на работа на различните служители, осигурете им максимално комфортни. Правилото за дишащите, естествени материали е валидно и тук. Погрижете се най-вече за стелката – изкуствените или, като цяло, некачествени стелки, могат да доведат до проблеми на опорно-двигателния апарат и неприятни кожни заболявания. Естествената кожа за вътрешността на обувката е най-добрият избор.

Работното облекло през всеки сезон е ключово не само за удобството, но и за здравето и безопасността на работниците и служителите в практически всички сектори. Това става особено валидно тогава, когато се касае за екстремни метеорологични условия като крайно високите температури през лятото или ниски през зимата. Опасността от топлинен удар и простуда е еднакво валидна за топлото време – ето защо вземането и на двете предвид едновременно е много важно при подбора на лятно работно облекло. Доверете се на Mazalat – ние ще Ви съдействаме, за да направите най-добрия избор.